Konut Sigortası Nedir?
- Mehmet Oğuzcan Şahin
- Dec 8, 2021
- 3 min read
Konut sigortası evinizin olası badireleri çok küçük meblağlar karşılığında atlatmasını sağlayan bir güvence sistemidir. Herhangi bir tehlike anında, konutunuzda meydana gelebilecek hasarlardan cebinizden harcama yapmadan kurtulmanıza olanak sağlar. Bu hizmetlerin dışında poliçeniz kapsamında acil durumlarda destek alabilir, otel rezervasyonu, kiralık araç, tatil öncesi hizmetlerinden de faydalanarak, sigortanızdan bir kaza ya da afet durumu dışında da faydalanabilirsiniz. Ufak aksiliklerde de bu sistem imdadınıza yetişir. Su ve elektrik tesisatlarında meydana gelebilecek aksilikler, çilingir ve camlarınızda meydana gelebilecek problemler de sigortanız kapsamında sorun olmaktan çıkar.
Konut Sigortası Yaptırırken Nelere Dikkat Etmeliyim?
Konut poliçesi primleri evinizin bulunduğu il ve ilçeye göre farklılık gösterebilir. Binanızda kaç daire olduğu, kaçıncı katta oturduğunuz ve binanızın yapısı gibi değişkenler sigorta priminizi etkiler.
Konut Sigortası ile evinizdeki eşyalarınızı da güvence altına alabileceğinizi unutmayın. Eşyalarınızı, poliçe yaptırdığınız günkü satın alma bedelleri üzerinden sigorta kapsamına alabilirsiniz.
Yakın sebep ilişkisini göz önünde bulundurun. Yakın sebep ilişkisine örnek olarak konut poliçenize deprem teminatı almadığınızı düşünün. Bu durumda, deprem kaynaklı bir yer kayması ya da yangından binanız zarar görürse konut poliçeniz yangın teminatını kapsıyor olsa bile hasarın asıl nedeni deprem olduğu için konut sigortanız hasarınızı karşılamayacaktır.
Konut Sigortası’nda binanın inşa bedelinin dikkate alındığını hatırlatmak isteriz. Konutunuzun satış bedeli üzerinden değil binanızın yapım bedeli esas alınarak poliçe oluşturulmaktadır. Metrekare ve bina tarzına göre belirlenen fiyatları yukarıdaki tabloda inceleyebilirsiniz.
Konut Sigortası İle DASK Arasındaki Fark Nedir?
Zorunlu Deprem Sigortası bilinen adıyla DASK yaptırmak devlet tarafından zorunlu kılınmıştır, Konut Sigortası yaptırmak ise zorunlu değildir, isteğe bağlıdır.
Zorunlu Deprem Sigortası (DASK) ile sadece binanızı güvence altına alırken Konut Sigortası ile hem evinizi hem de eşyalarınızı teminat altına alabilirsiniz.
Zorunlu Deprem Sigortası (DASK) olmadan tapu işlemleri ya da elektrik, su abonelik gibi işlemleri yaptırmanız mümkün değildir, Zorunlu Deprem Sigortası (DASK) poliçenizi ibraz etmeniz gerekir. Konut Sigortası ise isteğe bağlı bir ürün olduğu için diğer işlemlerinizi etkilemez.
Konut Sigortası ile birçok ek asistans hizmetine kolayca ulaşır ve hayatınızı kolaylaştıran hizmet ayrıcalıklarına sahip olabilirsiniz. Üstelik Yuvam Sigortası ile üç farklı paket seçeneğiyle ihtiyaçlarınıza ve bütçenize en uygun ürünü seçebilirsiniz.
Sadece Zorunlu Deprem Sigortası (DASK) Yaptırmak Yeterli Mi?
Zorunlu Deprem Sigortası (DASK), depremin yarattığı hasarları karşılasa da evinizi ve eşyanızı güvence altına almak için Konut Sigortası yaptırmayı tercih edebilirsiniz. Konut Sigortası ile ev sahibi ya da kiracı olmanız fark etmeksizin doğal afetlerden evinizde oluşabilecek herhangi bir elektrik-dahili su arızasına kadar karşılaşabileceğiniz çeşitli olumsuz durumlara karşı önlem alabilirsiniz. Konut Sigortası ile halı, koltuk yıkama, kombi bakım, çilingir hizmeti gibi geniş asistans hizmetlerinden yararlanabilirsiniz.
Konut Sigortası Hesaplama: Prim Ödemeleri Neye Göre Hesaplanır?
Konut sigortası primleri belirlenirken, konutunuzun yer aldığı il ve ilçe, konutunuzun inşa bedeli, konutun iç tasarımında kullanılan materyalin kalitesi, maliyeti, alınan güvenlik önlemleri sigorta primlerinin hesaplanmasında önem taşır. Sigorta bedeli hesaplanırken konutunuzun satış fiyatı göz önünde bulundurulmaz. Bu aşamada konutun yapı maliyeti değerlendirmeye alınır.
Eğer poliçeniz süresince hasar desteği almadıysanız, poliçe yenilenmesi durumunda %20'ye varan hasarsızlık indiriminden faydalanabilirsiniz.
Cam Kırılması Teminatı Neleri Kapsar?
Cam Kırılması teminatıyla poliçe üzerinde belirtilen sigorta bedeline kadar ilk ateş olarak;
Konuta ait dış cephe camları, pencere camları, iç ve dış kapı camları, balkon camları, iç mekan bölümlendirme ve yer döşeme camları
Duvara ya da mobilyaya sabit aynalar
Cam raflar, duş kabini camları
Düz, bombeli, yatay veya dikey olan masa, vitrin, dolap, sehpa camları, akvaryum camları
Ocak ve fırınların cam yüzeyleri ile cam kapakları teminat altındadır.
Cam Kırılması Sigortası Genel şartları madde 2/a, 2/d ve 2/e maddeleri kapsamında meydana gelecek cam kırılması hasarları da teminata dahildir.
Teminat Kapsamı Dışında Kalanlar Aşağıdaki riziko ve haller teminat kapsamı dışındadır.
Cam tuğlalar
Cam lavabo
Vitraylar
Yukarıda teminat kapsamı içinde sayılan camların dışında kalan her türlü cam ve camdan eşya
Yukarıda sayılan bu camların üzerindeki süs, resim, yazı, kaplama malzemeleri
Komşuya Verilen Hasarları Konut Sigortası Karşılar Mı?
Yangın, patlama, dahili su, duman, grev, lokavt, kargaşalık, halk hareketleri, kötü niyetli hareketler ve terör olaylarının gerçekleşmesi sonucunda sigortalının komşularının bina ve mallarına vereceği zararlar Yangın Mali Mesuliyet teminatı kapsamında poliçede belirtilen limite kadar ödenir.
Comments