top of page

Kasko nedir?

  • Writer: Mehmet Oğuzcan Şahin
    Mehmet Oğuzcan Şahin
  • Dec 8, 2021
  • 5 min read

Türkiye'de en yaygın sigorta çeşitlerinden biri olan karayolları motorlu taşıtlar zorunlu sigortası (trafik sigortası) bir sorumluluk sigortasıdır. Kasko ise aracınıza, sizin ya da 3. şahısların vermesi muhtemel zararları karşılayan, poliçe şartlarına uygun olarak ek hizmetler sunabilen bir riziko poliçesidir.


Araç Kaskosu ile Trafik Sigortası Arasındaki Farklar Nelerdir?


Kasko poliçeleri sıklıkla zorunlu trafik sigortası ile karıştırılır. Ancak her iki poliçe birbirinden farklı olmalarına rağmen birbirlerini tamamlayıcı özelliklere sahiptirler. Zorunlu trafik sigortası, kanun gereği mecburi olarak yapılır ve karşı tarafın maddi hasarlarını belirli bir ölçü dahilinde karşılar. Kasko sigortası ise mecburi değildir.

Peki, kasko sigortası nedir? Kasko poliçesi satın aldığınızda, aracınızın uğrayacağı hasarın bir kısmı ya da tamamı karşılanır. Poliçenizin kapsamı ve şartları hangi koşullarda, ne kadar tazminat ödeneceğini belirleyen kriterleri ortaya koyar. Kasko ve trafik sigortası zorunluluk yönünden olduğu kadar kapsamları ile de birbirinden ayrılan sistemlerdir.


Kasko Sigortası Zorunlu mudur?


Araç sigortasıyla ilgili en çok sorulan soruların başında “araç kaskosu zorunlu mu” sorusu gelir. Zorunlu trafik sigortasının aksine kasko poliçesi yaptırmak zorunlu değildir. Ancak günümüz koşullarına bakıldığında, trafikte olmak her an risk taşımak anlamına geldiği için birçok araç sahibi trafik sigortasının yanı sıra kasko poliçesi de satın almayı tercih eder. Böylece araç sahipleri trafik sigortasına ek olarak kasko sigortası da alarak daha geniş bir korumaya sahip olurlar.

Kasko poliçeleri, zarar olasılığına karşı kendinizi maddi anlamda güvenceye alabileceğiniz hizmetleri kapsar. Bunlar arasında maddi hasarınızın tespiti ve ödemenin belirlenen oranlarda karşılanması dışında, yol yardımı, ambulans hizmetleri, orijinal yedek parça kullanılmamasından oluşan zararlar, yurt dışında meydana gelen hasar ve kayıpların karşılanması gibi pek çok hizmeti kapsayabilir. Trafik sigortası, sizin başkalarına vereceğiniz zararları karşılarken, kasko ise doğrudan sizin zararlarınızı karşılar.


Kasko Fiyatları Neye Göre Belirlenir?


Kasko poliçenizin primi sizin demografik ve hasar geçmişi bilgileriniz ile aracınızın rayiç sigorta bedeli ile teknik özelliklerine bağlı olarak değişir.


Hasarsızlık İndirimi Nedir, Nasıl Yararlanılır?


Araç Kasko Sigortanızı yaptırdığınız poliçe süreniz boyunca hasar oluşmaması, ilerleyen yıllardaki Kasko Sigortası ödemelerinizde indirim kazanmanızı sağlar. İlerleyen yıllar boyunca kaza yapmadığınız takdirde hasarsızlık indirim basamakları listesinde yükselebilir, daha fazla indirim alabilirsiniz.

Kasko poliçe sürenizi hasarsız bir şekilde doldurduğunuzda veya bu süre içerisinde bir defaya mahsus olarak cam kırılması, mini onarım hasarı veya oluşan kazada kusursuz bulunmanız halinde sigortalı olduğunuz yıllara göre artan ve %30 ile %60 arasında değişen indirim oranlarına hak kazanırsınız.


Tramer Kasko Sorgulama Nasıl Yapılır?


Tramer yani Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi Kurumu, tüm sigorta geçmişinizi görüntülemenize destek olur. Kasko sigortası geçmişinizi sorgulamak için de Tramer’den destek alabilirsiniz. Tramer kasko poliçe sorgulama işlemini E-Devlet üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için “Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi” menüsü altında bulunan “Trafik Poliçe ve Hasar Bilgi Sorgulama” sekmesine tıklayabilir, aracınızın plaka ve şasi bilgilerini sisteme doğru ve eksiksiz bir biçimde girerek poliçenizi sorgulayabilirsiniz.


Kaza Sonrasında Neler Yapılması Gerekir?


Kaza sonrası, tek taraflı kazalarda yetkili resmi birimler tarafından tutanak düzenlenmesi veya tutanak düzenlenemediği durumda olayın oluş şekli ile ilgili detaylı beyan yazısı yazılması, çift taraflı kazalarda kaza tutanağı düzenlenmesi ve ekinde ehliyet, ruhsat ve poliçe evrakları ile aracın hasar tespiti yapılabilmesi için 5 iş günü içerisinde servise bırakılarak hasar ihbarında bulunulması sağlanmalıdır.


Kaza Tespit Tutanağı Nedir, Nasıl Tutulur?


İki ya da daha fazla araç sahibinin, sadece maddi hasarlı bir trafik kazasına karıştıklarında, polise ya da sigorta şirketine başvurmadan anlaşmaları sonucu aralarında düzenlediği tutanağa “Kaza Tespit Tutanağı” adı verilir. Peki, kaza tespit tutanağı nasıl alınır? Kaza tespit tutanağı, Zorunlu Araç Sigortası satın aldığınızda sigorta şirketi tarafından size iletilir. Elinizdeki tutanaklar bittiğinde ise sigorta şirketinizden kaza tutanağı talep etmeniz yeterlidir.

Olası kaza durumlarında kaza tespit tutanağı doldurma işlemi ise kaza yapan taraflarca gerçekleştirilir. Öncelikle kaza tespit tutanağındaki tüm alanlar eksiksiz bir şekilde doldurulur. Formda sürücülerin görüşleri ve kaza anını anlatan alanlar da olduğundan bu işlem esnasında hassas davranıp özenli olmanız gerekir. Eksiksiz ve açık şekilde doldurulmamış, tarafların ıslak imzasının olmadığı Kaza Tespit Tutanağı geçersizdir. Tutanağı desteklemek için aynı zamanda kazanın nasıl meydana geldiğini gösteren, araçların hasarlarının görüldüğü fotoğraflar da çekebilirsiniz.

Kaza Tespit Tutanağı’nı sigorta şirketinize iletirken aşağıdaki belgeleri de dosyanıza eklemeniz gerekmektedir:

  • Kaza yapan sürücülere ait poliçe fotokopileri,

  • Kaza yapan sürücülere ait ehliyet ve ruhsat fotokopileri,

  • Kaza ortamını gösteren fotoğraflar ve diğer dosyalar.

Kasko Sigortası Teminat Dışında Kalan Haller Nelerdir?


Kasko sigortanızın kapsamı aksi belirtilmemiş ise Türkiye Cumhuriyeti coğrafi sınırlarını kapsar. Sigorta poliçesinin kapsamı dışındaki coğrafi bölgelerde gerçekleşen rizikolar sigorta kapsamında değildir. Dilerseniz poliçenize yurtdışı teminatı da ekleterek yurt dışında da aracınızı güvence altına alabilirsiniz.

Kasko için belirlenen limitleri aşan maddi hasarlar sigortalıya ödenmez. Örneğin 30.000 TL'lik bir sigorta poliçeniz var ise 40.000.000 TL'lik hasarınızın tamamını talep etmeniz mümkün değildir.

Sigortalının, sigorta şirketinin ön onayı olmadan yaptığı masraflar ödenmez. Ayrıca aracı kullananın kasten kazaya karışması, kendini yaralamaya teşebbüs etmesi, otomobil yarışlarına katılması, aracın tipine uygun ehliyet sahibi olunmaması ve kaza nedeni ile oluşmayan arıza/onarımlar poliçe kapsamı dışında kalır.


Tazminat Nasıl Hesaplanır ve Ödemesi Nasıl Yapılır?


Kasko Sigortası Genel Şartları'nın 3.3.1.1. maddesi gereği poliçeye konu araç hasar tarihi itibariyle piyasa rayiç değerine kadar teminat altına almıştır.

Rayiç değer tespitinde, hasar tarihi itibariyle aracın model yılı, hasar geçmişi, aracın kiralık veya taksi kullanımından özel otomobile çevrilmiş olup olmadığı ve kilometre bilgisi dikkate alınır. Ayrıca aracın alımı sırasında yapılan vergi indirimi oranında (Engelli aracı, distribütör firma tarafından ithal edilmeyen araç, sigortalının yurtdışından süreli olarak getirdiği araç, v.b.) kesinti yapılarak belirlenecektir. Hasar tespiti için görevlendirilmiş eksper piyasadan (yetkili satıcılar, ikinci el araç satıcıları,galeriler v.b.) ve internet sitelerinden alınan en az 3 teklifi kesin raporuna konu eder. Rayiç bedel, poliçede aksi belirtilmedikçe aracın fabrika çıkışındaki standart ekipman ve/veya donanımlari dikkate alinarak belirlenir. Aracın emsal veya muadilinin bulunamadığı ve/veya ortalama değerin hesaplanamadığı durumlarda Türkiye Sigorta Birliği'nin web sitesinde hasar tarihi itibarı ile yayınlanan rayiç bedel dikkate alınacaktır.

Sigortalının veya sigorta ettirenin beyanı üzerine teminat altına alınan araç standardının dışında yer alan, fabrika çıkışında veya sonradan ilave edilmis donanım ve aksesuarların hasar anındaki piyasa rayiç değerinin belirlenmesinde yine yukarıda belirtilen süreç takip edilecek olup, bu değer her halükarda poliçe üzerinde belirtilen bedelin %10 fazlası ile sınırlıdır.


Araç Hangi Koşullarda Pert Kabul Edilir ve Sonrasında Süreç Nasıl İşler?


Eksperin belirlemiş olduğu hasar bedelinin, sigorta bedelinin %35'ini bulması durumunda (marka kaskolarda oran değişmektedir) ön rapor hazırlanarak ihale süreci başlamaktadır. İhale sürecinin sonlanması ile birlikte alınan sovtaj değerine göre pert ya da onarım kararı verilmektedir. Aracın pert olması durumunda sigortalı ile mutabakat aşamasına geçilmekte olup, rakamsal mutabakat sağlandıktan sonra satış evraklarının temini sağlanarak aracın trafikten çekme ve satış işlemleri yapılır.

Trafikten alınan çekme belgesi ve noter satış sözleşmesi geldikten sonra sigortalımızın hesabına ödeme gerçekleştirilmektedir.


Kasko Sigortalı Aracın Çalınması Halinde Tazminat Ne Kadar Sürede Ödenir?


Araç çalındığı tarih itibarı ile 30 gün yasal bekleme süresi dolduktan sonra, Teminat dışı herhangi bir durumu söz konusu değil ise, Araç çalınmasına ilişkin evraklar talep edilir. Evrakların tarafımıza eksiksiz olarak teslim edilmesinden sonra rayiç araştırması yapılarak, araç bedelinde araç sahibi ile mutabakat sağlandıktan sonra en kısa sürede ödemesi gerçekleştirilir.


Kısmi Hasarlarda Ödeme Yapılırken Eskime Payı Düşülür Mü?


Özel Otomobil dışındaki kullanım tarzlarında sadece 16 yaş ve üzeri araçlar için kısmi hasar halinde yapılacak tazminat ödemelerinde, mekanik, motor ve kaporta parçalarında % 30 oranında Kıymet Kazanma tenzili uygulanır.


Comments


bottom of page